27.9.06

Viisivuotiaan eineslista

En ehtinyt ajoissa kommentoida viime viikolla uutisoitua tutkimusta, jonka mukaan melkein kaikessa eurooppalaisessa ruoassa, mm. poronlihassa, on ylimääräisenä mausteena muoviyhdisteitä ja hyönteismyrkkyjä. Pikkuisen tuli sellainen olo, että hittojakos tässä näitä luomuporkkanoita raastelen. Miksi yrittäisin syödä ja syöttää lapseni terveellisesti, kun ei se kumminkaan onnistu?

Jatkoin kuitenkin raastamista. Meillä nimittäin, niin kuin varmasti teilläkin, syödään täysipainoista ja alusta asti itse tehtyä ruokaa ... No ei nyt ihan aina sentään. Viisivuotiaalle pitää järjestää lämmintä ruokaa joka arki-ilta, ja joskus ei vaan aika riitä tai äiti veny moiseen suoritukseen. Silloin turvaudutaan eineksiin.

Einesilta on ehkä kerran kuussa tai joka tapauksessa sen verran harvoin, että vaihteluun ei varsinaisesti ole tarvetta. Joku alla olevista tutuista ja turvallisista vaihtoehdoista yleensä hyppää ostoskärryyn.

Viisivuotiaan suosikkieinesten top 5 satunnaisessa järjestyksessä:
1. Saarioisten lasagne, se broilerin jauhelihasta tehty. Mehevä ja sopivan kokoinen annos.
2. Snellmanin uutuus, broileri ja riisi (höh, en löytänyt linkkiä). Helevatin ruma pakkaus, mutta ruoka on maittavaa ja sanoisinko jopa kotiruokamaista. (Se ei muistuta yhtään minun tekemääni ruokaa, erityisesti koska en ikinä käytä curryä kananlihan enkä minkään muunkaan mausteena. Mutta jos on olemassa jokin yleinen kotiruoan idea, sitä se vastaa.)
3. Dr. Oetkerin tonnikalapizza. Äiti tykkää saman doktorin tomaatilla ja mozzarellalla päällystetystä lätystä.
4. Pinaattikeitto pakasteesta tai pussista (ei siis jauheesta - tokko semmoista onkaan? - vaan pussista valmiina). Lisukkeeksi keitettyä kananmunaa. Nami.
5. Einesten grand old lady, purkkihernari, jota meillä syödään valitettavan harvoin (miksiköhän?).

Listalta jäi pois varsinainen bulkkiruoka, johon totta kai silloin tällöin sorrutaan: ranskalaiset, kananugetit ja valmiit lihapullat. Tosin niissäkin on laatueroja - Lidlin nugeteista ja Stockan pyöryköistä äitikin tykkää.

Viisivuotiaan isillä taas on yksi ylitse muiden, herkkueväs, jota hän syö aina kun muiden silmä välttää: Saarioisten perinteinen maksalaatikko. Rusinoilla. Ajatuskin puistattaa.

7 kommenttia:

Helen kirjoitti...

Uh, einespolkkaa ajattelin itsekin eilen kun kiireessä mentiin päiväkodista kauppaan ja minä kyselin kolmivuotiaalta että mitä haluaa syödä. Valitsi pakasteesta Pirkka pasta bolognesen sekä erittäin epäterveellisen Twister-mehujään.

Voin jo kuvitella, mitä muut kaupassakävijät ajattelivat, laiska huono äiti joka tarjoaa lapsilleen roskaa ja vielä antaa itse päättää mitä (eikös äitien pitäisi määrätietoisesti kokata kaikki alusta alkaen ja kaikkea pitää maistaa ja syödä). No selitykseni olivat kiire, nälkä ja vielä miehen työmatkakin, ei millään innostanut monimutkainen ruuanalaitto.

Saas nähdä mitä sinä tänään keksii, yhtä hoppu on taas ensin päiväkotiin ja sitten kauppaan...

--KATA-- kirjoitti...

Aina kun käyn Suomessa, pitää kerran saada sitä peruseines makaronilaatikkoa. Pannulla paistettuna ja extra valkopippurilla. Vähän perverssiä ehkä.

Touhis kirjoitti...

Mun mielestä on ihan ok syödä silloin tällöin eineksiä. Itse kuitenkin olen _suorastaan neuroottinen_ sen suhteen, että sössö on tehty kotimaisista raaka-aineista niin pitkälle kuin mahdollista (esim. riisi ei näillä leveysasteilla taida kasvaa ;).

Mä taas voin tunnustaa olevani niin megahuono äiti, että meillä mennään usein illat ihan voileipälinjalla...

Lidlistä ostan heppatarvikkeita, en muuta ;), vaikka kait sielläkin jotain suomalaistakin ruokaa myydään?

Ana kirjoitti...

Kyllä isi tietää: maksalaat.rusinoilla, nama-nami!

Mutta junkkia en äänestä suurin surminkaan - ranskalaisia, nuggetteja.. ei eie ei eieeieiei!

Anonyymi kirjoitti...

Jos jotain pitää äänestää tai suositella, suosittelen kyllä noita Snellmanin uutuuksia siitä huolimatta, että pakkaus on ruma kuin fan eivätkä riisitkään ole kotimaisia ... ;) Tähän väliin lainaan Ögonaböjtä ja sanon herra Snellmanille: Skicka en låda!

Eikö se ole niin, että reipas ja hyväntuulinen äiti on hyvä äiti - nälkäinen, hellan ääressä riutuva äiti on huono äiti? Ei vai? Kyllä minun mielestäni vaan :)

Svanhild kirjoitti...

Terveisiä vaan 5-vuotiaan isille, että sillä on hyvät ruuat. Paitsi ne rusinat.

Anonyymi kirjoitti...

Hätätilassa rusinat voi onneksi nyppiä pois. Oli tarjolla sitten maksista, simaa tai pullaa.