7.11.08

Metsä vastaa kun kissalla pöytää pyyhkii

Sanotaan, että jos parisuhteessa tai perheen luutuneissa tavoissa jokin ärsyttää, pitää muuttaa omaa käytöstään, niin muidenkin on pakko muuttua. Eilen lähdin suoraan ruokapöydästä koneelle ja jätin EM:n siivoamaan pöydän. Olin kyllä kokannut ja sitten vielä tiskasin, mutta immerhin niin kuin sveitsiläiset sanovat. Kaikki kotiin päin. EM on muutaman kerran jo tiskannut ja imuroinut, kun olen antanut ne tehtäviksi. Pitäisi vielä opettaa vessan pesu.

Luitte oikein: opettaa. En tajua, mistä se mies on aiemmin niin passaavia naisia löytänyt. On jo aikakin hänen saapua nykypäivään.

Ehkä mies voi vähitellen itsekin oppia huomaamaan rästitöitä, jos minä en aina tee kaikkea valmiiksi. En missään tapauksessa halua opettaa Viltsulle sellaista elämäntapaa, että joku ja vieläpä äiti tekee kaiken. Lapsiakin pitäisi ottaa enemmän mukaan kodin töihin, mutta kun olen laiska ja teen mieluummin itse nopeasti alta pois …

Perheen yhteisiä ruokahetkiä ei saa ellei niitä hanki. Ne ovat minulle tärkeitä, ja kyllä niistä vielä uudestaan päivittäinen tapa tulee. Viltsun kanssa aina syömmekin yhdessä, mutta EM:n saa mukaan oikeastaan vain lämpimälle aterialle tai joskus myöhäiselle iltapalalle.

Mistä tulikin mieleeni, haaveilen tomaattipohjaisesta siskonmakkarakeitosta, feta-pinaattipastasta, purjokiusauksesta – syysruoista. Himoitsen punaviiniä, suklaata, toskakakkua – talvivarastoja nahan alle.

Loppuun vielä pieni, kotitöihin liittyvä kevennys: Yhtenä yönä näin unta, että EM oli leiponut herrasväenleipiä - tiedättehän sellaisia pyöreitä vaaleita kakkusia, jotka on liimattu yhteen vadelmahillolla. Perhejuhlien suosikkievästä. EM oli säilönyt ne tiiviisiin muovirasioihin kannen alle, ja niistä oli tietenkin tullut ihan muhjuisia. Sanoin ettei pikkuleipiä kannata säilyttää muovirasioissa ja aloin vimmatusti etsiä peltisiä. Mitähän uni yritti minulle viestittää? Että olen liikaa saarnannut kotitöistä? Vai onkohan perhejuhlia tiedossa?

3 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Se olisi kätevää, jos saisi semmoisen valmiiksi koulutetun miehen.
Mutta aina ei voi voittaa...

Eero kirjoitti...

Uni herätti tällaisia ajatuksia:

Kakkuset ovat symboli juuri noille yhteisille ruokahetkille, jotka ovat verrattavissa juhla-aterioihin.

Muoviin säilöminen tarkoittaa osittaista perinteestä luopumista. Päivittäiseksi juhlaksi tarkoitettu ruoka on pakattu kelmuun tai muoviin.

Kun etsitään tilalle peltirasioita halutaan palata perinteiseen tapaan.

Kakut kuuluu olla peltirasiassa samalla tavoin kuin perheen ruokahetket pitäisi olla yhteisiä. Ja peltirasioiden etsiminen viittaa siihen itse hankkimiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Tiina: Eikö olisikin? Armeijan tilalle emäntäkoulu, sanon minä.

Eero: Olipa mykistävä tulkinta. Tuntuu erittäin järkeenkäyvältä. Kiitos!